Wat betekent lekdetectie precies

Lekdetectie stelt ons in staat om onzichtbare problemen in huis op te sporen zonder dat er grote ingrepen of sloopwerk nodig zijn. Het traceren en opsporen van lekkages in gebouwen, zowel residentieel als commercieel, is van groot belang voor preventieve maatregelen. Gebruikmakend van geavanceerde technieken en methodes bij lekdetectie worden de bronnen van water- of vochtlekkages opgespoord zonder onnodige schade te veroorzaken.

Hoe wordt er lekdetectie verricht?

Thermografie is een effectieve manier van detectie. Hierbij worden warmtebeeldcamera's gebruikt om temperatuurvariaties op oppervlakken te vinden. Als er lekkages zijn, kan water reageren op warmte op een andere manier dan het omringende materiaal, wat de exacte positie van de lekkage kan aangeven.

Het opsporen van lekkages in waterleidingen is nauw verbonden met het gebruik van geluid. Het detecteren van geluidsgolven door waterstroming gebeurt door gebruik te maken van gevoelige microfoons. Door afwijkende geluidspatronen te beluisteren, is het zelfs mogelijk om de kleinste lekkages te detecteren.

Op plekken die moeilijk bereikbaar zijn, zoals leidingen of holle ruimtes, wordt endoscopie toegepast. Een buigzame buis met een camera aan het uiteinde wordt geïntroduceerd om beelden weer te geven van het interieur. Hierdoor stelt dit specialisten in staat om verborgen lekkages visueel te identificeren.

Het meten van vochtigheid gebeurt met speciale meters in materialen. Bij een abnormaal hoog vochtgehalte kan er sprake zijn van een lekkage, zelfs zonder zichtbare signalen. Op deze manier helpt het om toekomstige schade te vermijden.

Wat maakt lekdetectie zo praktisch?

Als u lekkages in een vroeg stadium opspoort, voorkomt u dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Wanneer er vroegtijdig wordt gedetecteerd, worden de reparatiekosten geminimaliseerd. Het voorkomt grootschalige sloopwerkzaamheden en zorgt voor gerichte interventies op de specifieke locatie van de lekkage.

Het optreden van lekkages kan schimmelvorming bevorderen, wat de gezondheid kan schaden. Door lekkages snel te detecteren en aan te pakken, behoud je een gezonde leefomgeving. Met behulp van verschillende technologieën wordt lekkage detectie uitgevoerd, wat lekkages lokaliseert zonder onnodige schade aan uw woning.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1150

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Hoe u lekkages kunt voorkomen
> Zelf opsporen waar zit de waterlekkage in uw huis
> De meest voorkomende lekkages in huis